TELEKOMUNIKACIJE 2017

18. tradicionalna konferenca Telekomunikacije je z visoko udeležbo presegla vsa pričakovanja. Izstopala je pripravljenost predavateljev, ki so se izkazali s svojimi pogledi na spremembe, ki jih prinaša tehnologija 5G. Pri tem se je izpostavilo kako nove tehnologije nadgrajujejo tradicionalne panoge in jih predstavljajo v popolnoma novi luči. Pot v prihodnost je tako bolj razburljiva in zanimiva kot kadarkoli prej.

Telekomunikacije so vezni člen v vseh pogledih, tako poslovnih kot družbenih. Skupaj z ostalimi elementi naše družbe spreminjajo gospodarsko okolje. Vse skupaj tvori celoto, ki spreminja tako družbena kot tudi gospodarska okolja. Slednje je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil tudi Bojan Križ, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo na Ministrstvu za javno upravo. Uvodnemu nagovoru je sledila serija desetih predavanj in prvi je pred udeležence stopil Janez Öri, direktor marketinga in vodja strateškega odbora v Iskratelu. Predavanje se je nanašalo na širokopasovna omrežja in koncepta virtualizacije ter programsko definiranih omrežij. Poudarjene so bile zahteve uporabnikov po širokoposanovih omrežjih in s tem povezane pozitivne vplive na gospodarstvo. Širokopasovna omrežja so pogoj za digitalno transformacijo gospodarstva in družbe in v tem pogledu omrežje 5G, ki omogoča hitrejši prenos podatkov in nižjo latenco, igra ključno vlogo. Meta Pavšek Taškov iz Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki upravlja z radiofrekvenčnim spektrom v Sloveniji, je predstavila cilje agencije pri uvajanju omrežja 5G v slovenski prostor. Vloga agencije je pri doseganju čim večje družbene koristi pri uporabi radiofrekvenčnega spektra in hkrati zagotoviti stabilno okolje za podjetja, ki preko omrežij ponujajo storitve. Agencija si želi, da bi Slovenija bila med prvimi evropskimi državami s 5G omrežjem. Drugi predstavnik iz vlade je bil Kory Golob iz Ministrstva za javno upravo. MJU je s predhodno omenjenim AKOS objavila pobudo k prijavi testiranja in morebitnih prihodnjih aplikacij pri uporabi tehnologije 5G. Na podlagi tega je bil oblikovan pilotni projekt 5G za javno varnost ter zaščito in reševanje s ciljem vzpostavitve 5G omrežja za potrebe javne zaščite ter reševanja. Med predstavnike vlade Republike Slovenije je spadal tudi Marko Hren, sekretar v službi vlade Republike Slovenije za Evropsko kohezijsko politiko. Izpostavljeni so bili predpisi na področjih povezanih z digitalizacijo in razpisi, ki so pomembni za slovenske gospodarske akterje.

Zanimiv vpogled v 5G in priložnosti, ki jih prinaša na področju IoT so pripravili pri Ericssonu. Matjaž Savnik, vodja prodaje ključnim strankam pri Ericsson d.o.o., je ponudil vpogled v Ericssonovo analizo rasti interneta stvari v prihodnjih petih letih in posledice, ki so s takšnim razmahom povezane. Oznaka IoT se nanaša na pametne naprave od telefonov, pralnih strojev, hišnih pomagačev kot so avtomatizirani sesalci, termometri in razni števci ter seveda avtonomna vozila. Pri Ericssonu, na podlagi poročila Ericsson Mobility Report 2017, napovedujejo 21% vsakoletno rast števila pametnih naprav do konca leta 2022, ki bodo povezane v omrežje. Rudolf Sušnik je pogled na 5G predstavil iz zornega kota Telekoma Slovenije. Po besedah Sušnika na 5G pri največjem slovenskem operaterju gledajo kot na evolucijo in ne revolucijo. Pri Telekomu Slovenije se na 5G že pripravljajo v okviru raziskovalnih projektov in s tem postopoma spoznavajo potenciale nove tehnologije.

Konferenca Telekomunikacije je kot vedno do zdaj bila posvečena najbolj aktualnemu dogajanju na trgu telekomunikacij. Predstavljeni pogledi predavateljev so osvetlili ključne izzive, ki jih za vsa podjetja v panogi predstavlja 5G. Konferenca je tako tudi letos poskrbela za izmenjavo mnenj in pogledov s katerimi bodo vsi deležniki bolje pripravljeni na izzive, ki se nahajajo v neposredni prihodnosti.

------------------------------------------------

PROGRAM

Moderatorica konference: Maja Tratnik
------------------------------------------------

Uvodni nagovor: mag. Bojan Križ, Generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo na Ministrstvu za javno upravo
Uvodni nagovor glavnega pokrovitelja konference, Janez Öri, Iskratel, d.o.o.
Širokopasovna omrežja in napredne storitve v virtualiziranem okolju operaterjev / Janez Öri, Iskratel, d. o. o.
Aktivnosti AKOS v zvezi s 5G / mag. Meta Pavšek Taškov, AKOS
Pilotni projekt 5G PPDR / Kory Golob, univ. dipl. pol., Ministrstvo za javno upravo
Internet stvari v mobilnih omrežjih / Matjaž Savnik, Ericsson, d.o.o.
5G prihodnost / dr. Rudolf Sušnik, univ.dipl.inž.el., Telekom Slovenije, d. d.
Kako celotno Slovenijo povezati s premium brezžičnim omrežjem? “Wi-Fi-kot-storitev” za najnaprednejše / Igor Grčić, Hewlett Packard Enterprise
Digitalizacija in 5G – kako ujeti stampedo sprememb? / Marko Hren, sekretar, Sektor za koordinacijo Pametne specializacije, Služba vlade RS za razvoj in Evropsko kohezijsko politiko
Mobilna varnost za poslovne uporabnike / Danijel Saifert, Samsung Electronics Adriatic
Prehod v novo 5G tehnologijo / Neil Hobbs, EXFO Europe Ltd.

------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJI

Mag. Bojan Križ, Generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo na Ministrstvu za javno upravo

Bojan_Križ_-_obrezano.jpg

Bojan Križ je magister znanosti iz področja telekomunikacij. Študij je obiskoval na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Med letoma 2001 in 2017 je bil zaposlen v podjetju ISKRATEL, telekomunikacijski sistemi, Kranj. Deloval je na področju razvoja sistemov Simens EWSD ter integraciji in avtomatizaciji procesov testiranja za pospeševanje »time2market«. Po uspešno izvedenem projektu je v letu 2007 nadaljeval kariero z vodenju produktov in kompleksnega IKT projekta. Pri slednjem je sodeloval s številnimi mednarodno priznanimi podjetji, kjer so se osredotočili na rešitve na ključ. Zaupano mu je bilo več vodilnih položajev pri upravljanju izdelkov in proizvodnih linij ter konkretnih projektov za mednarodno priznane kupce telekomunikacijske opreme in rešitev. Kariero je nadaljeval kot koordinator za standardna telesa 3GPP in ETSI, ki so krovne standardne organizacije za telekomunikacije. Kot namestnik direktorja za osnovne operativne mreže pa se je osredotočil na področje opredeljevanja arhitektur multimedijskih rešitev za operaterje in srednje velika podjetja. Konec maja 2017 se je pridružil ekipi na Ministrstvu za javno upravo, kjer je prevzel funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja za informacijsko družbo. Vlada RS ga je 18. oktobra 2017 imenovala za generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo na Ministrstvu za javno upravo za mandatno dobo petih let.


Janez Öri, direktor marketinga in vodja strateškega odbora / Iskratel, d. o. o.

Janez_Öri_kvadrat.jpg

Janez Öri je direktor marketinga in vodja strateškega odbora v Iskratelu. Pred tem je bil odgovoren za produktno strategijo in upravljanje portfelja izdelkov. Vso 20-letno kariero dela v telekomunikacijski industriji. Poklicno pot je začel v razvoju v Iskratelu in nadaljeval na različnih funkcijah razvoja rešitev za kupce v Ciscu in Iskratelu, od vodenja ekip, do razvoja posla in produktne strategije. Diplomiral je s področja telekomunikacij in elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani leta 1997.


Matjaž Savnik dipl.inž.el., mag. posl. ved / Ericsson, d. o. o.

Savnik.jpgMatjaž Savnik je diplomiral leta 1989 na Fakulteti za elektrotehniko in magistriral leta 1998 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Prvih 15 let je deloval na področju poslovne informatike (ITS Intertrade, Oracle) od leta 2005 pa se ukvarja s trženjem rešitev na področju komunikacijske opreme in storitev. Ima izkušnje z delom v mednarodnih podjetih, proizvajalcu opreme Cisco Systems in Tier 1 internetnem operaterju Level 3 Communications. Od leta 2015 dela v Ericsson Slovenija na delovnem mestu vodje prodaje ključnim strankam.


Igor Grčić, vodja partnerske organizacije in prodajni manager / Hewlett Packard Enterprise

Igor_Grcic.jpg

Igor Grčić je vodja partnerske organizacije in prodajni manager v družbi Hewlett Packard Enterprise za regijo jugovzhodne Evrope. Osredotoča se na razvoj HPE-jevega poslovanja na velikih projektih, ki vključujejo napredne omrežne HPE in Aruba Networks rešitve. Ima več kot dvanajst let delovnih izkušenj v panogah telekomunikacij in informacijskih tehnologij, kot vodja odnosov s ključnimi strankami, vodja razvoja rešitev ter vodja ponudb in projektov. 


mag. Meta Pavšek Taškov, vodja oddelka za mobilne zveze / AKOS

Meta_Pavšek_Taškov-fin_kvadrat.png

Meta Pavšek Taškov je diplomirala leta 1990 in magistrirala leta 1993 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani na temo Temperaturno stabilizirani napetostno kontrolirani kristalni oscilatorji. Od leta 1989 je bila zaposlena v Iskri Hipot – Šentjernej, v mešanem razvojno raziskovalnem oddelku Inštituta Jozef Štefan in Iskre Hipot na Inštitutu Jozef Štefan v Ljubljani. Od leta 1995 je zaposlena na AKOS (Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS), ki se je takrat imenovala Uprava RS za telekomunikacije, in sicer na področju za radiokomunikacije oz. upravljanje radiofrekvenčnega spektra. Od 2012 in 2013 je vodila projekt za pripravo javnega razpisa za LTE, in bila podpredsednica razpisne komisije za javni razpis z javno dražbo za radiofrekvenčne pasove 800/900/1800/2100/2600 MHz leta 2014. Na svetovni radijski konferenci WRC-15 je bila namestnica vodje delegacije. 
Od leta 2016 na AKOSu vodi oddelek za mobilne zveze in vodi priprave na 700 MHz javni razpis z javno dražbo in ostale dražbe ter na strani AKOS vodi projekt za podporo slovenski 5G iniciativi.


Danijel Saifert / Samsung Electronics Adriatic

obrezana.jpg

Danijel Saifert deluje v podjetju Samsung Adriatics kot predprodajni manager za B2B rešitve. Je nosilec več kot 30 IT tehničnih certifikatov in ima več kot 15 let izkušenj na področju IT, zaposlen pa je bil v nekaterih vodilnih IT podjetij v regiji.

 


Neil Hobbs / EXFO Europe Ltd.

Neil_Hobbs_nova.jpg

Neil Hobbs, EXFO EMEA Market Development, že več kot 20 let deluje v telekomunikacijski testni in merilni industriji. Njegova kariera se je začela v podjetju Mercury Communications (zdaj Vodafone) kot podpora pri implementaciji sistemov na terenu, kasneje pa kot inženir za vzdrževanje in podporo omrežja. Neil se je leta 1996 preselil na področje testiranja in meritev v telekomunikacijah k podjetju W & G-Acterni, ki podpira vse vrste telekomunikacijskega prenosa in podatkovnega testiranja. Vse od leta 2004 deluje v podjetju EXFO kot strokovnjak za sisteme prenosa podatkov, kjer zagotavlja tehnično podporo prodajni ekipi EMEA, in s svojimi bogatimi izkušnjami pomaga graditi zaupanje in kredibilnost njihovim uporabnikom.


dr. Rudolf Sušnik, univ. dipl. inž. el. / Telekom Slovenije, d. d.

SusnikR_obrez.jpg

Rudolf Sušnik je svojo poklicno pot začel kot mladi raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je poleg raziskovalnega dela intenzivno sodeloval tudi z gospodarstvom. Leta 2006 se je pridružil podjetju Mobitel, kjer se je ukvarjal z razvojem sistemov fiksno-mobilne konvergence, kasneje pa se je v Telekomu Slovenije osredotočil na brezžične tehnologije. Nato se je pridružil skupini za raziskovalne projekte, kjer med drugim sodeluje v mednarodnih raziskovalnih projektih in koordinira slovensko iniciativo 5G PPDR (Public Protection and Disaster Relief). Kot strokovnjak z večletnimi izkušnjami je tudi pogost predavatelj na domačih in mednarodnih konferencah.


Marko Hren, sekretar, Sektor za koordinacijo Pametne specializacije / Služba vlade RS za razvoj in Evropsko kohezijsko politiko

Hren2_obrez.jpgMarko Hren je član sektorja Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki koordinira izvajanje Slovenske strategije pametne specializacije (S4). Spremlja prednostna področja pametnih mest, skupnosti in pametnega doma, prehoda v krožno gospodarstvo ter Industrijo 4.0. Po prvi stopnji študija matematike je diplomiral v prvi generaciji inženirjev računalništva na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Deloval je v vseh vidikih razmaha informacijske družbe, od razvoja na IJS in Iskra Delti, prek razvoja in trženja v malem podjetju MikorAdi, uvajanja novih poslovnih modelov in spletnih vsebin v vodilnih nevladnih organizacijah, do oblikovanja politik na področju informacijske družbe v vladi in vodenja evalvacijskih postopkov pri izboru projektov za sofinanciranje iz kohezijskih sredstev. Od leta 2004 je tudi evalvator Okvirnih programov EU.


Kory Golob, univ. dipl. pol., Ministrstvo za javno upravo

Slika.pngKory Golob je uslužbenec Sektorja za razvoj informacijske družbe, Direktorata za informacijsko družbo. Diplomiral je leta 1998 na Fakulteti za družbene vede, politologija, program obramboslovja. Zaposlen je bil na Ministrstvu za obrambo, v Kabinetu predsednika vlade in Državnem zboru Republike Slovenije. Njegove delovne naloge obsegajo področje informacijske družbe v povezavi s sistemom nacionalne varnosti. Deluje na področju elektronskih komunikacij, kritične infrastrukture in kibernetske varnosti. V okviru direktorata je zadolžen za pilotni projekt 5G PPDR, ki je namenjen zagotavljanju javne varnosti ter zaščite in reševanja.


 

------------------------------------------------------------------

Galerija