TELEKOMUNIKACIJE 2016

17. že tradicionalna konferenca je presegla vsa pričakovanja, tako po vsebinskem delu, kot tudi po udeležbi. Izkazali so se vsi predavatelji, ki so govorili večinoma o novi dobi, digitalni transformaciji in implementaciji novih rešitev. Novi pogledi, nove dimenzije nadgrajujejo tradicionalne panoge in jih predstavljajo v popolnoma novi luči. Zanimivo in tudi vznemirljivo stopamo po poti prihodnosti.
Nov pristop za novo dobo, dobo digitalnih rešitev v vseh tradicionalnih panogah. Telekomunikacije služijo kot povezovalni člen v vseh pogledih, tako poslovnih kot družbenih. Vse skupaj tvori celoto, ki spreminja tako družbena kot tudi gospodarska okolja.
V tem duhu je konferenca Telekomunikacije 2016 predstavila trende v širšem gospodarstvu in kaj lahko nove rešitve prinesejo, tako v dobrem kot tudi negativnem smislu. Mnogo možnosti za razvoj in tudi razmislek. Sodobne rešitve za spremembo poslovnih modelov, transformacija družbe, kot jo poznamo, in vplivi na trende v gospodarstvu.
Zahvaljujemo se vsem predavateljem zanimive predstavitve in vsem udeležencem, ki so ustvarili zares odličen in zanimiv dogodek.

Direktor konference

PROGRAM KONFERENCE

Moderatorica konference: Maja Tratnik
-----------------------------------------------
8:30-9:30
Registracija udeležencev

9:30 - 9:45
Uvodni nagovor: Marjan Turk,
generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo, MIZŠ
prezentacija

9:45 – 10:10
Trendi na trgu širokopasovnega dostopa
mag.Tanja Muha, v.d. direktorja AKOS
prezentacija

10:10 - 10:35
Digitalna transformacija – kdo je najbolj pripravljen?

Ksenija Škrlj, Si.mobil, d.d.
prezentacija

10:35 - 11:00
Transformacija omrežij v oblačno arhitekturo in primer vIMS projekta pri velikem operaterju

Janez Öri, Iskratel, d.o.o.
prezentacija

11:00 - 11:30
Coffee break


11:30 - 11:55
Digitalna transformacija
Jakob Korenč, Telekom Slovenije, d.d.
prezentacija

11:55 - 12:20 
Varnostna tveganja na Android napravah in kako jih skladno upravljati s slovensko zakonodajo

Robert Bergles, Unistar LC, d.o.o.
prezentacija

12:20 - 12:45 

Digitalna transformacija in IKT
prof.dr. Andrej Kos, Fakulteta za elektrotehniko, Ljubljana
prezentacija

12:45 - 13:45
Kosilo

13.45 – 14.10 

Pametna hiša včeraj, danes, jutri
Tomaž Plestenjak, AIMHIGH Plus, d.o.o.
prezentacija

14:10 - 14:35 

Izvajanje ukrepov učinkovite rabe energije s pomočjo Energetskega managmenta. Pametni energetski sistemi, ki omogočajo za spremljanje porabe energentov, alarmiranje in odločanje
mag. Mirko Marinčič, univ.dipl.inž.el., Energetika Ljubljana, d.o.o.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

14:35 – 15:00 
WebRTC in nove poslovne priložnosti na telekomunikacijskem področju
Franc Dolenc, MediaInteractive

Predavatelji

Uvodni nagovor: Marjan Turk, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo, MIZŠ

Marjan-Turk.png


mag.Tanja Muha, v.d. direktorja AKOS

Mag. Tanja Muha je v.d. direktorja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve. Diplomirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in kasneje magistrirala na Fakulteti za upravo v Ljubljani. V okviru večletnega dela na agenciji se je, na koncu kot vodja sektorja za telekomunikacije, večino časa ukvarjala s spremljanjem trendov in razvoja tehnologij na trgu elektronskih komunikacij tako v Sloveniji kot tudi v svetu, spremljanjem trendov področne regulacije, aktivnim mednarodnim sodelovanjem, implementacijo ustrezne sektorske (ex-ante) regulacije na področju elektronskih komunikacij in spremljanjem ustreznosti njenih učinkov na trg. Tako ima poleg drugega večletne izkušnje pri delu na področju regulacije telekomunikacijskega in radiodifuznega trga, zaradi spremljanja trenda konvergence pa tudi vpogled v prenos medijskih vsebin.


Janez Öri, direktor za marketing in strategijo / Iskratel, d.o.o.

Janez OriJanez Öri je direktor marketinga in strategije v Iskratelu, pred tem pa je bil odgovoren za produktno strategijo in upravljanje portfelja izdelkov. Sooblikuje Iskratelovo pot v nove industrijske vertikale na osnovi rešitev za digitalizacijo industrij. Diplomiral je s področja telekomunikacij/elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani leta 1997. Od leta 2003 je bil vodja ekipe ter ključna oseba Iskratelovih tehničnih rešitev in razvoja posla za širokopasovni dostop in IP omrežje. Pred tem je izkušnje iz IP omrežij pridobil tudi v Ciscu, kjer je bil sistemski inženir v prodaji.


Ksenija Škrlj / Si.mobil, d.d.

Ksenija_Škrlj.JPGKsenija Škrlj, univ. dipl. inženir elektrotehnike, je vodja oddelka za Napredne poslovne rešitve v družbi Si.mobil, kjer deluje že 14 let. V tem obdobju je zasedala različne vodstvene položaje, med drugim tudi na mednarodni na ravni skupine Telekom Austria, kot vodja kompetenčnega centra za računalništvo v oblaku. Z digitalizacijo poslovanja se intenzivno ukvarja zadnja leta in je na tem področju zaslužna za lansiranje prvega Si.mobil spletnega portala za podporo uporabnikom, prve tržnice poslovnih rešitev v Sloveniji in implementacijo enotne platforme za računalništvo v oblaku na štirih različnih trgih znotraj skupine Telekom Austria. Trenutno je njena glavna naloga uvajanje novih poslovnih modelov ter razvoj produktov in storitev, ki podpirajo digitalno transformacijo Si.mobilovih poslovnih uporabnikov.


mag. Mirko Marinčič, univ.dipl.inž.el. / Energetika Ljubljana, d.o.o.

Mirko_Marinčič_obrezan.jpgMag. Mirko Marinčič je zaposlen na Energetiki Ljubljana kot svetovalec za področje učinkovite rabe energije. Sodeloval je pri oblikovanju in izvajanju programov za doseganje prihrankov energije pri končnih odjemalcih. Ima izkušnje na področju energetike v Sloveniji, saj je deloval na področju distribucije električne energije, zemeljskega plina, učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Vodil in oblikoval je storitve za področje učinkovite rabe energije in izvajal ukrepe, ki pri odjemalcih zmanjšujejo porabo energije. Diplomiral je na Fakulteti za Elektrotehniko z nalogo Tehnični vidiki uporabe izoliranih vodnikov na srednjenapetostnih nadzemnih vodih, magistriral pa na Fakulteti za organizacijske vede z nalogo Model trga električne energije. Je član IZS in je sodeloval pri načrtovanju in izvedbi zahtevnih energetskih projektov ter sooblikoval politiko in vodil različne energetske sektorje.


Jakob Korenč, Telekom Slovenije, d.d.

slika_OBREZ.jpgPredstavnik Y generacije, ki digitalizacijo živi. Izkušnje si je nabiral v mnogih uglednih Slovenskih podjetjih, kot so Špica International, NLB, SRC sistemska integracija, Avtenta in sedaj v Telekomu Slovenije. V karieri je na področju IKTja sodeloval pri prenovi oz. nadgrajen IKT okolij v več kot 200 podjetjih. Danes pa mnoge izkušnje in veselje do inovativnosti združuje v razvijanje novih poslovnih modelov.

 


Tomaž Plestenjak / AIMHIGH plus, d.o.o.

Tomaz_Plestenjak_obrezana.jpgTomaž Plestenjak, direktor / AIMHIGH plus d.o.o., ima več kot 20 let izkušenj v prodaji na področju mobilne telefonije, računalništva in druge zabavne elektronike. Vodi podjetje, ki se ukvarja z distribucijo in veleprodajo priznanih blagovnih znamk na področju Slovenije in Hrvaške, ter je znano kot uvajalec najnovejših tehnologij na retail in e-tail trge. Pred leti so med prvimi na tržišču predstavili Bluetooth slušalke, drone, mobilnike z vrhunskimi kamerami, pametne ure, v zadnjem času pa uvajajo sisteme za pametne domove.


Robert Bergles, univ.dipl.inž.rač. / UNISTAR LC, d.o.o.

bergles_obrez.jpgRobert Bergles ima 21+ let izkušenj z Microsoft strežniškimi sistemi visoke razpoložljivosti za srednja in velika podjetja. Trenutno večino časa posveča svetovanju za načrtovanje Microsoft Azure hibridnih sistemov ter pri vpeljavi in implementaciji Office 365. Na lokalni "On Premise" ravni se ukvarja z varnostnimi pregledi in optimizacijo Microsoftovega aktivnega imenika ter vpeljavo varnostnih rešitev in protokolov za zmanjšanje potencialnih vdorov v Microsoftova omrežja. Poleg rednega dela na projektih sodeluje kot predavatelj na NT konferenci in lokalnih dogodkih ter občasno sodeluje kot avtor člankov v časopisih na temo varnosti.


Franc Dolenc / MediaInteractive

FrancDolencpict.pngFranc Dolenc je leta 1979 diplomiral na Univerzi v Ljubljani, v elektrotehnični smeri. Poslovno pot je začel v Iskratelu, vodilnem regionalnem proizvajalcu telekomunikacijske opreme. Sodeloval je pri strojnem in arhitekturnem sistemu v R & R dejavnostih. Med letoma 1989 do 2009 je bil tehnični direktor in direktor za produkte in rešitve v upravi Iskratela in bil odgovoren za vzpostavitev več generacij digitalne telefonske centrale in produktov širokopasovnega dostopa. Leta 2009 je ustanovil podjetje MediaInteractive, ki ustvarja napredne multimedijske in mobilne platforme za izobraževanje. V letih 2010 do 2012 je bil član ekspertne svetovalne skupine Evropske komisije ISTAG. Franc Dolenc je bil leta 2011 imenovan na položaj generalnega direktorja AKOS, agencije za komunikacijska omrežja in storitve, v okviru katere je bil vključen v delovanje in vodstvena telesa evropske zveze nacionalnih regulatorjev BEREC. Po zaključku mandata se je Franc Dolenc ponovno posvetil svojemu podjetju Mediainteractive, ki snuje in zagotavlja vrhunske rešitve za sodelovanje in komunikacijo v podjetniških in javnih okoljih.


prof.dr. Andrej Kos / Fakulteta za elektrotehniko

AndrejKos-obrez.jpgAndrej Kos (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko ter predstojnik Laboratorija za telekomunikacije. Doktoriral je na Univerzi v Ljubljani s področja telekomunikacij leta 2003. Je tudi gostujoči profesor na Tehnični univerzi v Gradcu in Univerzi za telekomunikacije Bonch-Bruevich, Saint-Petersburg. Andrej Kos dela na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij od leta 1996. Najprej se je specializiral za modeliranje omrežij in zagotavljanje kakovosti storitev. Trenutno so v središču njegovega dela širokopasovni sistemi in storitve ter aplikacije interneta stvari. Poleg vodenja industrijskih in raziskovalnih projektov Andrej Kos vodi Komisijo za inovacije na Univerzi v Ljubljani. Je tudi član sveta Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije.