Uspešen zaključek že 15. konference Telekomunikacije

Malo je dogodkov v Sloveniji, ki se odvijajo že 15 let, in ob praznovanju takšnega dosežka se je letošnja konferenca odvijala na prestižni lokaciji v hotelu Plaza v Ljubljani. V uvodu je pred udeležence stopil Sašo Jalšovec, direktor podjetja Mobinet d.o.o., ki je hkrati tudi organizator konference. V uvodnem nagovoru je predstavil preteklo pot razvoja mobilne panoge in izzive v prihodnje.

Nato so sledile predstavitve gostov. Najprej je bila podrobneje predstavljena Evropska digitalna agenda 2020. Franc Dolenc, direktor AKOS, je predstavil sedem stebrov, na katerih temelji agenda, s ključnim ciljem pospešiti inovativnost in razvoj v EU z boljšim izkoriščanjem informacijske ter komunikacijske tehnologije.

Velike priložnosti obstajajo tudi za vsa ostala podjetja mobilne industrije. Po mnenju Marka Derče iz podjetja AT Kearney d.o.o. se v tem trenutku kot najbolj profitabilna področja med drugim kažejo pametne storitve. Pri tem gre seveda za vse bolj priljubljene pametne ure in pametne domove, kamor na veliko vstopajo tehnološka podjetja, kot sta Apple in Google.

Peter Boras iz podjetja Si.Mobil d.d. je v okviru svoje predstavitve opisal zanimiv način sodelovanja mobilnega operaterja s podjetji start up. Si.mobil d.d. s svojo mrežo poslovalnic in poslovnih partnerjev lahko predstavlja način hitrejšega prodora na trg za podjetja, ki takšnega dostopa nimajo.

Konferenca se je tudi letos pohvalila z mednarodno udeležbo. Ilian Hafouzov, direktor prodaje podjetja BroadSoft Inc., je predstavil podporne komunikacijske storitve za poslovne stranke, med katere spadajo tudi mobilni operaterji. Temu je sledil zanimiv pogled na razvoj in monetizacijo mobilnih aplikacij, ki jih je predstavil David Vidmar iz podjetja Microsoft d.o.o. Pri tem je bilo zanimivo opaziti vse večje nasprotovanje poslovnim modelom razvijalcev aplikacij, ki ponujajo brezplačno namestitev z možnostjo opravljanja nakupov v sami aplikaciji. Očitno se tudi pri mobilnih uporabnikih krepi zavest, da brezplačno v svetu aplikacij ni brezplačno, ampak zgolj način privabljanja namestitev.

V tem trenutku je izjemno aktualna tema tudi zaščita podatkov na pametnih napravah, ki jih podjetja svojim zaposlenim posredujejo v uporabo. Uroš Majcen iz podjetja S&T Slovenija d.o.o. je predstavil nekaj načinov kako  lahko IT-oddelki v podjetjih lažje kontrolirajo varnost podatkov, in to brez omejevanja uporabnosti pametnih telefonov in tablic svojim zaposlenim.

Med ostalimi nastopajočimi so bili tudi Primož Kuzman iz podjetja Net Insight AB, Jan Žorž iz ISOC in Marko Kašič iz Amis d.o.o.

Konferenca se je zaokrožila z okroglo mizo, ki jo je moderiral Zenel Batagelj iz Valicona, na kateri je sodeloval zanimiv nabor gostov iz mobilne industrije. Rok Gorjup, Si.mobil d.d., Boštjan Košak, Amis d.o.o., Stane Mikolič, ChimSync, in Damjan Matičič iz podjetja Koofr d.o.o. so predstavili svoje poglede na premešane karte med deležniki, kot so operaterji, ponudniki storitev v oblaku, veliki IT-giganti, kot je Google, in kakšne so morebitne poti razvoja trga v prihodnje.

Konferenca se je zaključila ob prijetnem druženju in v pričakovanju nove, 16. izvedbe Telekomunikacij.

program

Moderator konference: Maja Tratnik

8.30 - 9.30 Registracija
9.30 - 9.45 Uvodni nagovor - Sašo Jalšovec, direktor konference
9.45 - 10.10 Sedem stebrov digitalne agende - Franc Dolenc, direktor / AKOS
10.10 - 10.35 (R)Evolucija v telekomunikacijski industriji - Marko Derča / A.T. Kearney, d.o.o.
prezentacija
10.35 - 11.00
Nove poslovne priložnosti na področju IoT/M2M - Peter Boras, svetovalec uprave za M2M/IoT /
Si.mobil, d.d.
11.00 - 11.20 coffee break
11.20 - 11.45 The Sunny Side of Cloud Communications - Ilian Hafouzov, direktor prodaje / Broadsoft, Inc.*
prezentacija
11.45 - 12.10 Mobilnost in storitve v oblaku - David Vidmar / Microsoft, d.o.o.
prezentacija
12.10 - 12.35 Visoko kakovostne mreže za prenos živih video  signalov velikih ločljivosti  in podatkov kot storitev - Primož Kuzman / Net Insight AB
prezentacija
12.35 - 13.35 kosilo
13.35 - 14.00 Praksa in vizija nudenja storitev v oblaku - Uroš Majcen /
S&T Slovenija, d.d.
prezentacija
14.00 - 14.25 Svet prehaja na IPv6 - ali vi tudi? - Jan Žorž / ISOC
prezentacija
14.25 - 14.50
Varen Wi-Fi
Zaščita z nadzorom v oblaku pred vdori v poslovnem Wi-Fi omrežju - Marko Kašič, svetovalec za varnostne rešitve / Amis, d.o.o.
prezentacija

14.50 - 15.50
      
                         

OKROGLA MIZA: Ekosistemi in B2B storitve

Moderator: Zenel Batagelj / Valicon, d.o.o.

Sodelujoči:

    • Rok Gorjup, direktor prodaje / Si.mobil, d.d.
    • Boštjan Košak, direktor / Amis, d.o.o.
    • Stane Mikolič, soustanovitelj podjetja / ChimpSync
    • Damjan Matičič, direktor / Koofr, d.o.o.
 *Predavanje v angleškem jeziku.                         
 

 

predavatelji

Peter Boras, svetovalec uprave za M2M/IoT / Si.mobil, d.d.

Peter BorasPeter je telekomunikacijski ekspert s področja interneta stvari ('Internet of Things') s telekomunikacijske perspektive. V poslovnem svetu nenehno izziva 'status quo' in išče nove, inovativne poslovne rešitve in pristope. Na področju interneta stvari oziroma'machine to machine' se osredotoča na uporabniško elektroniko in avtomatizacijo procesov z namenom, da približa tehnologijo ljudem ter podjetjem olajša poslovanje. Njegovo poslanstvo je spreminjanje 'telko' industrije za vstop, preoblikovanje in razvoj interneta stvari industrije na mednarodni in globalni ravni, od »spodaj navzgor«.


Ilian Hafouzov, direktor prodaje / Broadsoft, Inc

IlianBusiness - CopyIlian Hafouzov se je kot regionalni direktor na področju DACH in JVE pred kratkim pridružil Broadsoftu, vodilnemu svetovnemu dobavitelju za poenotene komunikacije. Ilian ima bogate izkušnje na področju telekomunikacij z več kot 15 letnimi izkušnjami z BSS/OSS, SDP in IP komunikacijami, tako v regiji kot po svetu. Je med prvimi pri vzpostavitvi nekaterih prvih »oblačnih« projektov na tem področju. Pred začetkom dela pri Broadsoftu je Ilian delal za globalna podjetja, kot so Oracle, MetraTech, FTS, EyeBill in ComSoft.


David Vidmar / Microsoft, d.o.o.

David VidmarDavid Vidmar je vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev v Microsoft Slovenija. Z ekipo se trenutno se največ ukvarja s projekti modernizacije aplikacij, z vpeljavo mobilnih in oblačnih rešitev v poslovna okolja, sodeluje z mladimi podjetji, štartniki in tehničnimi skupnostmi ter drugimi ljubitelji tehnologij. Po duši in scru razvijalec je v svoji karieri deloval kot arhitekt in vodja razvoja pri mnogih poslovnih rešitvah, poseben poudarek pa je vedno posvečal integracijam in upravljanju z identitetami.


Marko Derča / A.T. Kearney, d.o.o.

Marko DercaMarko Derča je starejši svetovalec v podjetju A.T. Kearney in deluje na področjih razvoja strategij, prevzemih in integracijah ter področjih operativnega prestrukturiranja. V A.T. Kearney-u je regijski vodja za področje Digitalnih poslovnih modelov in strategij. V svoji 9 letni karieri kot svetovalec upravam je svetoval vodilnim regijskim podjetjem iz različnih dejavnosti s fokusom na telekomunikacijah, energetiki (utilities) in FMCG.


Franc Dolenc, direktor / Akos

Franc Dolenc

Franc Dolenc je leta 1979 diplomiral na Univerzi v Ljubljani, v elektrotehnični smeri. Poslovno pot je začel v Iskratelu, vodilnem regionalnem proizvajalcu telekomunikacijske opreme. Sodeloval je pri strojnem in arhitekturnem sistemu v R & R dejavnostih.
Med letoma 1989 do 2009 je bil tehnični direktor in direktor za produkte in rešitve v upravi Iskratela in bil odgovoren za vzpostavitev več generacij digitalne telefonske centrale in produktov širokopasovnega dostopa.
Leta 2009 je ustanovil podjetje MediaInteractive, ki ustvarja napredne multimedijske in mobilne platforme za izobraževanje.
Franc Dolenc je bil leta 2011 imenovan na položaj generalnega direktorja AKOS, agencije za komunikacijska omrežja in storitve.


Primož Kuzman / Net Insight AB

Primoz Kuzman

Primož se je podjetju Net insight, ki trži učinkovite mrežne rešitve za prenos videa in podatkov  za profesionalne uporabnike (Broadcast), digitalno prizemno televizijo, CATV in IPTV s 100% QoS, pridružil v začetku leta.Trenutno največ časa posveča uvajanju dobičkonosnih poslovnih modelov CPN (customer provisioned networks), ki uporabnikom in ponudnikom storitev omogočajo prenos „v živo in po potrebi“ signalov slike, glasu in podatkov s 100% kakovostjo storitve.
Pred tem je zadnjih 20 let je prevzemal različna vodilna delovna mesta, vključno s položajem Direktorja projektov v podjetju BE.SOLUTIONS in  Vodje prodaje  v regiji Evropa, Bližnji vzhod, Afrika(EMEA) v podjetjih Iskra Sistemi, Nera in Ceragon Networks.
Iz poslovanja je magistriral  na univerzi v Kansasu, ZDA. Z družino živi v Budimpešti in se trudi čim več časa preživeti v naravi.


Jan Žorž / ISOC

Jorge

Jan Žorž je začel svojo poklicno kariero v RS-232/VAX VMS svetu v letu 1992 in nadaljeval skozi Novell in Windows okolja vse do Solarisa in drugih UNIX derivatov, ki predstavljajo domače okolje za večino njegovih projektov.
Je en od pionirjev SiOL-a, slovenskega nacionalnega ISP-ja, ter je bil vse od začetka udeležen v njegovo organizacijo. Med drugimi dejavnostmi je leta 1997 začel eksperimentirati s prenosom multimedijskih vsebin preko interneta. Na podlagi teh poskusov je uspešno zaključil projekte, kot so "Daulagiri '99 Live" (prenos multimedijskih vsebin solo plezanja Tomaža Humarja na južni steni Daulagirija - imenovana Smrtna cona, v Himalaji), "Ski Everest live 2000" (video prenos in spremljanje preko interneta ekstremnega smučanja Dava Karničarja z vrha gore Everest) in drugih podobnih projektov. Skupaj z drugima dvema članoma ekipe "Daulagiri '99 Live" je Jan prejel medijsko nagrado "Victor" za posebne dosežke.
V zadnjih desetih letih je Jan delal kot svetovalec na IT področju, specializiranem za IPv6. Je soustanovitelj neprofitnega zavoda Go6, slovenske IPv6 pobude, katere glavni cilj je dvigniti zavest IPv6 v Sloveniji ter opozarjanje skupnosti, da se približujemo obsežnim spremembam na internetu.
       Zaradi Instituta Go6 je trenutno Slovenija vodilna EU država, ki je najbolj pripravljena za IPv6 (v skladu s študijo RIPE NCC's IPv6). Jana s celega sveta vabijo, da predstavi svoje delo, model Go6 platformo, IPv6 ozaveščanje in uporabo na nacionalni ravni. Sodeloval je na konferencah, kot so mnoga RIPE srečanja in Google IPv6 Implementors konferenca 2010, na srečanjih Foruma za upravljanje interneta, svetovnih IPv6 kongresih v Parizu in Londonu, kot tudi na nacionalnih forumih v Nemčiji, Grčiji, na Norveškem, Makedoniji in mnogih drugih.
       Jan je tudi primarni soavtor zelo uspešnih javnih dokumentov, objavljenih kot trenutno uradni najboljši praktični RIPE dokument RIPE-554, z naslovom "Zahteve za IPv6 v IKT opremi". Ta dokument je preveden v več kot 10 jezikih in ga podjetja in vlade po vsem svetu uporabljajo, ko se pojavi zahteva IPv6 v nakup opreme IKT.
      Od leta 2012 je zaposlen na Internet Society in dela na projektih uvedbe IPv6 po svetu, izboljšanja povratnih informacij Internet operaterjev v IETF standardizacijo in projektu združevanja svetovnih Internet operaterjev pri dokumentiranju »best current operational practices«


Uroš Majcen / S&T Slovenija, d.d.

Uroš Majcen

Uroš Majcen dela v podjetju S&T v vlogi prodajnega svetovalca na področju rešitev za nadzor sistemov, obvladovanja mobilnih naprav in podobno. Že več kot 20 let deluje na slovenskem in širšem trgu in poskuša poiskati rešitve trenutnih iin vedno aktualnih izzivov v IT.


Marko Kašič, svetovalec za varnostne rešitve / Amis, d.o.o.

Marko kMarko Kašič zaključuje študij na fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Ob svojem delu si je pridobil Ciscov IT certifikat – CCNA.  Družbi Amis se je pridružil v preteklem letu. Ima bogate izkušnje s področja svetovanja, implementacije, podpore in varnostnih rešitev za poslovne uporabnike. Strokovna področja so zaščita računalnikov in mobilnih naprav pred spletnimi grožnjami, varna hramba poslovnih podatkov in požarni zidovi. V zadnjem času pa je specializiral za varnostno zaščito Wi-Fi omrežij. V podjetju sodeluje tudi pri izvedbi večjih projektov in rešitev za poslovne uporabnike.


MODERATOR okroglE mizE

Zenel Batagelj / Valicon, d.o.o.

Zanel BatageljZenel je eden od ustanoviteljev družbe Valicon, kjer se ukvarja s svetovanjem ključnim naročnikom na področju trženja in strategij rasti. Nahajamo se v obdobju velikih sprememb in prav te zaslužijo posebno pozornost: zaradi njih smo se prisiljeni spreminjati in iskati nove priložnosti. V takih razmerah lahko ustvarjamo izjemne rešitve in dosegamo izjemne rasti. Strokovno se v zadnjem času poglobljeno ukvarja z arhitekturo, identiteto in upravljanjem znamk, ter integracijo znamčenja z upravljanjem potrošniške izkušnje v najširšem pomenu besede. Znamkam pomaga spet vdahniti smisel. Je dober poznavalec tako slovenskega kot regionalnega potrošnika, pa tudi širše. Je aktiven član Društva za marketing Slovenije ter pogost predavatelj na večjih trženjskih dogodkih v regiji in širše (SMK, SEEMAR, ESOMAR).


Sodelujoči na okrogli mizi 

Rok Gorjup, direktor prodaje / Si.mobil, d.d.

Rok Gorjup

Rok Gorjup ima 15 let izkušenj v prodaji, in sicer celotno obdobje v telekomunikacijah. Kaliti se je začel že kot študent pri takratni družbi Mobitel in se kot prodajalec srečal s poslovnimi uporabniki. Konec leta 2005 je sprejel nov izziv in se pridružil Si.mobilovi ekipi kot svetovalec za poslovne uporabnike. Med leti 2008 in 2011 je deloval na mednarodnem področju kot mednarodni skrbnik ključnih strank v okviru skupine Telekom Austria. V tem času je sodeloval pri pridobitvi večjih poslovnih sistemov, kot je Lek. Leta 2011 je prevzel celotno prodajo poslovnim uporabnikom s ciljem zagotoviti poslovnemu segmentu najboljšo uporabniško izkušnjo. Od oktobra vodi sektor prodaje na Si.mobilu.


Boštjan Košak, direktor / Amis, d.o.o.

Bostjan KosakBoštjan Košak ima za seboj več kot 15 let delovnih izkušenj na področju telekomunikacij. Po opravljeni diplomi na Ekonomski-poslovni fakulteti v Mariboru se je zaposlil v podjetju Expobiro d.o.o., kjer je svojo poslovno pot pričel kot vodja prodaje in bil odgovoren za organizacijo dela in ključne stranke, partnersko mrežo ter razvoj storitev. Leta 2001 se je pridružil Amisu kot pomočnik direktorja, leta 2006 pa je postal direktor družbe Amis v Sloveniji in na Hrvaškem. Boštjan Košak ima kot direktor odločilno vlogo pri načrtovanju strategije podjetja in temeljnih poslovnih odločitvah ter je eden izmed ključnih akterjev pri razvoju novih storitev podjetja.
Njegovo vodenje Amisa zaznamujejo pozitivni poslovni rezultati, nenehna rast števila uporabnikov storitev, veliki premiki na področju regulacije trga, širše pa njegov vpliv sega tudi na razvoj trga telekomunikacij v Sloveniji.


Damjan Matičič, direktor / Koofr, d.o.o.

Damjan MatičičDamjan Matičič je soustanovitelj in direktor podjetja Koofr d.o.o, vodja dobrodelne organizacije ter dolgoletni sodelavec revije Monitor. Je diplomant Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. V preteklosti je deloval na področju razvoja programske opreme namenjene zahtevnejšim okoljem, predvsem v okoljih, kot sta energetika in IT. V zadnjih letih se je iz razvoja vedno bolj usmerjal v projektno vodenje in management.


Stane Mikolič, soustanovitelj podjetja / ChimpSync

Stane Mikolič

Direktor podjetja Bip IT d.o.o. in soavtor projekta ChimpSync, ki nastaja v partnerstvu s podjetjem Agilcon d.o.o, vodilnim implementatorjem CRM sistemov v regiji. ChimpSync je orodje za sinhronizacijo svetovno vodilnega CRM sistema Salesforce in MailChimp spletne storitve za masovno pošiljanje email sporočil, ki ima več kot sedem miljonov uporabnikov.

Poleg razvoja ChimpSynca z Agilcon d.o.o. sodeluje pri razvoju mobilnih in spletnih CRM sistemov v oblaku za najuspešnejša regionalna podjetja. Pred tem je kot vodja razvoja na izimobil d.d. in potovanje d.o.o. z sodeloval pri snovanju novih storitev.